23 Ekim 2014 Perşembe

Taksitli Kredi Kartı Harcamaları Ne Durumda?

2014 yılının Şubat ayının gelmesi ile birlikte kredi kartı taksit uygulamasına, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından getirilen düzenlemeler işleme koyuldu. Bu düzenleme ile gıda, yemek, akaryakıt, kuyumculuk ve teknoloji alışverişlerinde taksitli alışveriş kaldırıldı. Diğer teknoloji ürünlerinde ise taksit sayısı 9 ile sınırlandırıldı.

Kredi kartı taksitlerinin kaldırılmasından sonra kredi kartı ile yapılan alışverişlerde azalma yaşanırken, bankalar taksit satmaya ve avantajlı tüketici kredileri kampanyaları yapmaya başladı. Bu durumda kredi kartı kullanımı azalmış, kredi kullanım miktarı artmış oldu. Aynı zamanda Mayıs ayına gelindiği zaman kredi kartı ile yapılan taksitli harcamalar % 14'e geriledi, taksitsiz ödemeler ise % 18 oranında artış gösterdi. Bu veriler Ağustos ayına geldiğimizde taksitli alışverişler % 18,4 olarak kaydedildi.

Taksitli alışverişlere getirilen sınırlama sonrasında en büyük tepki kuyumculardan geldi diyebiliriz. Bildiğiniz gibi düşen altın fiyatları sonrasında birçok altın tüketicisi kuyumculara akın etti ve altın almaya başladı. Ama kredi kartına getirilen bu kısıtlamanın kuyumculuk sektörüne kötü etki ettiği konuşulmaya başladı. Bu durum karşısında da, BDDK kredi kartı ile kuyumculardan alışveriş yapılamayacağına karşı olan mevzuat hükmünü kaldırdı. Getirilen yeni düzenleme ile taksit sayısı 4 ile sınırlandırıldı.

Ekim ayının sonuna yaklaştığımız bugünlerde ise taksitli kredi kartı harcamaları iyice azaldı. Taksitle gerçekleştirilen kredi kartı harcamaları 2014 yılbaşından bu yana geçtiğimiz senenin 10 aylık dönemine göre 14,5 milyar lira azaldı ve 37,7 milyar liraya gerilemiş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve bankacılık istatistiklerine göre 17 Ekim ile biten haftada mevduat bankalarının tüketici kredileri % 0,02 oranında azalmış oldu ve 258 milyar 869 milyon 762 bin liraya geriledi.

Son 10 aylık dönemde taksitsiz kredi kartı harcama tutarı 6,2 milyar lira artış gösterdi. Şu an 44,6 milyar lira olan taksitsiz harcama durumu, yılbaşında 38,4 milyar liraydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder