13 Ekim 2014 Pazartesi

Kadınlığın Zor Olduğu Ülkeler

Dünya genelinde kadınların, erkeklere göre daha zor zamanlar geçirdiği kanıtlanmış bir gerçektir. Bazı toplumların gelenek ve görenekleri çerçevesinde kadınların hiç yeri yok diyebiliriz. Ama bazı ülkeler var ki, kadınların çekmediği sıkıntı yok! Hatta insan muamelesi görmeyen kadınların yaşadığı ülkeler bile var.

Sosyal toplum içerisinde hiçbir yer olmayan kadınlar var. Hatta kadınlara bazı ülkelerde yalnızca hizmet eden ve çocuk doğuran varlıklar olarak bakılıyor! Mümkünse ağzını hiç açmasın, erkeklere kölelik etsin diye yaşayan kadınların varlığını bilmek insanlık adına büyük bir ayıp. Sözü fazla uzatmadan bu ülkelerden ve kadınların gördüğü muameleden bahsetmek istiyorum:

Irak ve Kadınları

Iraklı bir kadın, pasaport almak isterse erkek bir yakınının izni olduğunu kanıtlayan bir belgeye ihtiyacı var. Ayrıca Irak parlamentosunda hiçbir kadın milletvekili yer almamaktadır.

Suudi Arabistan ve Kadınları

Suudi Arabistan'da kadın şoför görmeniz imkansız. Çünkü kadınların araba kullanması yasak. Tecavüz ve cinsel saldırı zina sayılmaktadır.

Suriye ve Kadınları

Kadınlar için yasal evlenme yaşı 17 olmasına karşın, ülkemizde bulunan Suriyeli mülteci kampında 12 yaşında bir kızın evlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir.

Yemen ve Kadınları

Yemen'de kızların yalnızca % 53'ü ilkokula gönderilmektedir. Kadınların ise 1000'de 2'si doğum sırasında ölmektedir.

Mısır ve Kadınları

Mısırlı kadınların % 99.3'ü cinsel tacize maruz kalıyor. %91'i kadın sünnetine maruz kalıyor. Politikada hiçbir yerleri yok.

Sudan ve Kadınları

Kızların yasal evlenme yaşı, 10'dur. Ortalama olarak her 30 kadından 1'i hamilelik sırasında hayatını kaybediyor. Kadınların 1000'de 7,3'ü de doğum sırasında hayatını kaybediyor.

Lübnan ve Kadınları

Lübnan yasalarına göre tecavüz eden kişi, tecavüze uğrayan kadınla evlenme hakkına sahip. Yasadışı kürtaj yapan kadın 7 yıl hapse mahkum ediliyor.

Filistin ve Kadınları

Kadınların okuma – yazma oranı % 92.6 iken, sadece %17'si istihdam ediliyor. Kadınlar için evlenme yaşı, Batı Şeria'da 15, Gazze Şeridi'nde 17'dir.

Somali ve Kadınları

İç savaştan aşırı etkilenen Somali'de 2012 yılında dünyanın doğum sırasında en yüksek kadın ölüm oranı yaşanmıştır. Bu oran % 1,2'dir. Hazırlanan bir rapora göre de; Somali'de kamplarda 1200 kadın tecavüze uğramış.

Cibuti ve Kadınları

Cinsel taciz ile ilgili herhangi bir yasa bulunmamaktadır. Kadınların % 93'ü kadın sünnetine maruz kalıyor.

Bahreyn ve Kadınları

Kadınların % 33'ü aile içi şiddete maruz kalıyor. Bir kadının tanıklığı, yarım erkek tanıklığına eşittir yani, 2 kadın 1 erkek değerinde.

Mauritius ve Kadınları

Kadınların sadece % 9'u doğum kontrolünden haberdar. 1 aylık bebekken % 69'u kadın sünnetine maruz kalıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Kadınları

Evlilik dışı çocuk yapmak tutuklanma sebebidir. Müslüman olmayan bir erkekle evlenmeleri de yasalara göre yasaktır.

Libya ve Kadınları

Nisan ayında Libya'daki sosyal işler bakanlığı, Libyalı kadınların yabancı erkeklerle evlenme talebini askıya almıştır. Ayrıca kadınların % 99'undan fazlası aile içi şiddete maruz kalıyor.

Fas ve Kadınları

Fas Ceza Kanunu'na göre kadınların kocalarını terk etmesi yasaktır. 15 – 49 yaş arası kadınların % 44'ü okuma yazma bilmiyor. Ülkedeki toplam evliliklerin % 10'unda 18 yaşından küçük kızlar evlenmiştir.

Tunus ve Kadınları 

Tunus'daki kadınlar aynı işte çalıştığı erkeğe göre % 33 daha az maaş almaktadır. Doğum izni 30 gündür.

Katar ve Kadınları

Katar'da kadınların ehliyet alabilmesi için kocalarının izin verdiğine dair belgeleri olmalı. Her yıl yaklaşık olarak 100 bin göçmen kadın evlilik dışı doğum yaptığı için hapse giriyor.

Cezayir ve Kadınları

Cezayir Hukuku'nda eşe tecavüz cezası yoktur. 2012 yılının Ekim ayında cinsel saldırıdan birisi ceza almıştır. Bu tarihe kadar bu konuda kimse ceza almamıştır.

Ürdün ve Kadınları

Ürdünlü bir kadın, yabancı bir erkekle evlendiği zaman hem kocası hem de doğacak çocuğu Ürdün vatandaşı olamamaktadır. Ülkedeki gayrimenkullerin yalnızca % 17'si kadınlara aittir.

Kuveyt ve Kadınları

Cinsel şiddeti yasaklayan bir yasa bulunmamaktadır ve evlilik içi tecavüzü suç sayan bir yasa yoktur. Kadınların evlenme yaşı 15'tir, erkekler için 17'dir.

Umman ve Kadınları

Parlamentosunda sadece % 1,2 oranında kadın vardır. Yasalarına göre mirastan erkeklerin aldığının yarısı kadar alabiliyorlar. Bu ülkede erkek herhangi bir sebepten dolayı karısını boşayabiliyor ama bir kadının boşanma hakkına sahip olması için 8 sebep içerisinden birini sağlaması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder