17 Eylül 2014 Çarşamba

En İlginç Doğa Olayları

Dünya üzerinde meydana gelen doğa olayları karşısında nutkumuz tutuluyor ve oluşum nedenlerini araştırdığımız zaman bir şok daha yaşıyoruz. Doğanın bu muazzam dengesinin cevapsız kalan sorular mutlaka kalıyor.

Sözü fazla uzatmadan bu olaylardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

Undulatus Asperatus


Bulut Değerlendirme Kurulu adlı grubun önerisi ile yakın zaman içerisinde Undulatus Asperatus ismini alan bu olay, Cenevre'de bulunan Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından kabul edilmiş bir bulut türüdür. 1951 yılından sonra bu ismi alan ilk bulut tipi olarak kayıtlara geçmiştir.

Olimpos Dağı Üzerindeki Merceksi Bulutlar


Troposferde oluşan bu lens görünümlü bulut, dağların etrafında esen dikey rüzgarlar nedeniyle oluşuyor.

Christmas Adası Yengeç Akını


Her yıl 43 milyondan fazla kırmızı yengeç çiftleşmek ve yumurtalarını okyanusa bırakmak için bulundukları kovuklardan çıkarak adada dolaşmaya başlıyorlar.

Sardalya Göçü


Sayıları milyonları bulun ve sürü halinde Mayıs – Temmuz ayları arasında Güney Afrika sahillerinin kuzeyine giden sardalyaların göçü de inanılmaz doğa olaylarından biri. Bu göç, beslenme sorunu çeken birçok hayvanı da buraya çekmektedir.

Kar Bacaları – Erebus Dağı/ Antartika


Güney'de bulunan en aktif volkanların üzerinde oluşuyorlar. Antartika'daki Ross Adası'nın batısında bulunan ve dünyanın en aktif yanardağları içinde en güneyde yer alan volkan, Erebus Dağı'dır.

Cehennem Kapısı – Türkmenistan


1971 yılında bilim adamları tarafından kraterden çıkan gazların zehirli olduğu ve bu nedenle yakılması karar verilmiştir. O tarihten bu yana hala yanan bu yer gerçekten cehennemin dünyadaki kapısı olabilir mi?

Işık Sütunları


Dünya'nın atmosferinde mevcut olan buz kristalleri tarafından ışığın veya ay ışığının yansıması ile oluşan optik bir fenomendir.

Sürreal Örümcek Ağları


Avustralya'nın Wagga Wagga bölgesinde sel sularından kaçan binlerce örümceğin, çok büyük bir alanı ağlarla kaplaması sonucu oluşmaktadır.

Gökkuşağı Okaliptüsü


Bu okaliptüs ağacı diğerlerinden çok farklı bir kabuğa sahip. Dış kabuğu farklı zamanlarda ortaya çıkan mavi, mor, turuncu ve kavuniçi tonlarıyla gökkuşağına benziyor.

Ateş Gökkuşağı


Sirius bulutlarının mevcut olduğu ve güneşin tepede bulunduğu dönemlerde, buz kristalleri yatay hizalanıyor. Bu nedenle meydana gelen ve normal bir gökkuşağından farklı olarak düz bir görünme sahip olan bu gökkuşağı oluşuyor.

Sualtı Çemberleri – Japonya


Erkek kirpi balıklarının dişilerini etkilemek için yaptığı bu muazzam çalışma gerçekten inanılmaz.

Catatumbo Şimşekleri


"Dinmeyen Fırtına" adıyla bilinen bu doğa olayı, dünyada eşi benzeri olmayan bir olaydır. Venezuela'da Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölü'nün buluştuğu yerde oluşan bulutların çarpışması sonucunda oluşan şimşek fırtınalarıdır. 5 kilometre yüksekte oluşan yüksek voltaj nedeniyle yılda 140 – 160 gece boyunca, her gece 10 saat süreyle şimşekler çakıyor. Şimşekler saatte 280 kez tekrarlayabiliyor.

Volkanik Yıldırımlar


Bir yıldırım, volkanik bir bölgeye düşüp toz bulutu yarattığında ortaya çıkan görüntüye bu isim veriliyor.

Buz Çiçekleri 


Genel olarak deniz ve göllerde görülen bu olay, yeni oluşan buz tabakalarında -22 derece civarı sıcaklıkta görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder