10 Temmuz 2014 Perşembe

Avrupa Hisseleri Neden Düşüyor?

İyi performanslarını geride bırakarak son 5 gündür Avrupa hisselerinde düşüş yaşanıyor. Bunun nedeni olarak banka hisselerinin ortalamasının bu yılın en düşük seviyesine kadar düşmüş olması gösteriliyor. Avrupa hisselerinde olduğu gibi ABD endeks vadelilerinde ve Asya hisse senetlerinde de düşüş meydana geliyor.

Yayınlanan habere göre, FED'in dün açıklamış olduğu toplantı tutanakları bu düşüşlerin ana nedeni. FED, Ekim ayında tahvil alımlarını bitirmeyi planladığını açıkladı ve bu haber tahmin edeceğiniz gibi tüm piyasalar üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Aynı zamanda Portekiz bankalarına dair endişelerin de artması kıta borsalarının son 4 ayın en düşük seviyelerine inmesine neden olmuş durumda.

İtalyan FTSEMIB endeksi, piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle % 2,5 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüş Mart ayından beri görülen en düşük seviyelerdir. Fransızca CAC40 endeksi de, Mart ayından bu yana en düşük seviyesini gösteriyor ve 4300 puanın altında. İngiliz FTSE 100 endeksi ise %1 oranın düşüşle 6655 puandan işlem gördü. Bu seviye Nisan ayından bu yana görülen dip seviye olarak kaydedildi. Alman borsası ise, % 1,7 oranında düşüşle 9656 puana indi ve bu seviye Mayıs ayının ortasından bu yana görülen en düşük seviye oldu. Alman borsaları Haziran ayının sonunda 10 bin puanı geçmiş ve bir rekor kırmıştı.

Avrupa borsalarının ve önemli endekslerinin hangileri olduğunu öğrenmek için buraya tıklayın.
Avurpa hisse senetlerinde yaşanan bu 5 günlük düşüşün nedeni olarak FED öncelikli neden olsa da, Portekiz bankalarında yaşanan düşüş de, hisselerin düşüşünü tetikledi. Bankaların düşüş nedeni olarak da maddi güçlükler gösteriliyor.

Avrupa borsalarında yaşanan satışlar Borsa İstanbul'a da yansıdı ve borsamız sert bir düşüş gösterdi. %1 oranın düşüşle 78.727 puandan işlem gördü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder