30 Haziran 2014 Pazartesi

İnternet Hızı Başa Bela Olmayan Ülkeler

İnternet kullanımımız öyle bir hal aldı ki, internetin olmadığı zamanlarda ne yapacağımız bilemez hale geldik. İnternete bu kadar bağımlı olmak iyi mi, kötü mü tartışması yapmayacağım elbette. İnternet gerçekten büyük bir kolaylık olduğu için böyle bir velinimeti kötülemek de biraz haksızlık olacaktır.

Elbette internet hayatımızı kolaylaştırdı, sosyalleşmemizi sağladı, araştırmalarımıza küresel bir anlam kazandırdı. Bunun yanında yavaş internet hızı da sinirlerimizi bozmaya yetip artıyor bazı zamanlarda. Tam olarak sosyal medya hesaplarımızı kontrol edip çıkayım dediğimiz zamanlarda internetin yavaş olması işimiz 5 dakika iken 1 saate çıkabiliyor. Bu da agresifleşmemize neden oluyor.

Peki, internet neden yavaş çalışır?

İnternet sağlayıcınızdan en yüksek hızda internet abonesi olsanız bile bazen internetiniz yavaşlar. Bunun ilk nedeni olarak internet bağlantı şeklinizi gösterebiliriz. Evden internete bağlanmada en çok kullanılan yollar üç yol çevirmeli bağlantı, DSL ve kablolu bağlantıdır. Bu bağlanma şekilleri arasında en hızlı olanı elbette kablolu bağlantıdır.

Bildiğiniz gibi son zamanların modası fiber internet. Fiber internette bağlantınız optik bir ağ üzerinden ışıkla yapılmaktadır. Eski sistemde yani şu an birçoğumuzun kullandığı sistemde bakır telden oluşan kablolar kullanılmaktadır. Fiber internetin avantajı ise bakır tele göre optik ağ üzerinden sunulan ışık hızındaki internettir. Ama fiber hizmet alabilmeniz için kalabalık bir yerde yaşıyor olmanız gerekiyor. İnternet hızınızın yavaş olmasının bir nedeni de telefon hattınızın iyi durumda olmamasıdır. Eski veya kötü durumda olan hattınız nedeniyle modeminiz, bilgileri iletene kadar defalarca gönderim yapmak zorunda kalır ve bu nedenle de internetiniz yavaş çalışır.

Kablolu kullanım yerine kablosuz ağ kullanıyorsanız, bağlantı hızını bilgisayarınızın konumundan ve aynı bölgede bulunan diğer kablosuz cihazlardan etkilenecektir. Kablosuz ağlar dalga sistemli çalıştığı için bu dalgaları engelleyecek faktörler olabilir. Mesela 2,4 GHz kablosuz laptopunuzun yanında 2,4 GHZ telsiz telefon çalışıyorsa, bu hızınızın düşmesine neden olabildiği gibi tamamen bağlantınızı da engelleyebilir. Elbette kablosuz ağınıza uzaklığınız da internet kalitenizi etkileyen durumlardandır.

Bunlara ek olarak bilgisayarınızda virüs ve casus yazılım gibi internetinizi engelleyen çeşitli sorunlarda olabilir.

Dünyanın en büyük internet içerik dağıtım ağı olan Akamai, dünyanın en hızlı internetini hangi ülkenin kullandığına dair bir araştırma yapmış. 2014 yılının ilk çeyreği ele alınarak "State of the Internet" adında bir durum raporu yayınladı. Bu değerlendirmeyi yaparken de minimum internet hızının 10 megabit olması dikkate alınmış.

Hızlı internet denildiği zaman aklınıza belki Amerika geliyor ama Amerika bu değerlendirmede 7. sırada yer alıyor. Akamai internet durumu raporuna göre %77 bağlantı hızıyla Güney Kore ilk sırada yer alıyor. %34 ile Çek Cumhuriyeti de son sırada. Statista tarafından derlenen grafikte diğer ülkeleri görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder