28 Haziran 2014 Cumartesi

Alibaba New York Borsası'nda İşlem Görecek

E-ticaret devi olan Alibaba, halka arz için resmi başvurusunu yaptı. Çin'in e-ticaret devi olan Alibaba, New York Borsası'nda 'baba' koduyla işlem görecek.

Alibaba'nın borsaya açılması, ABD tarihinde görülen en büyük halka arz olacağa benziyor. Hisselerin, ilk başta teknoloji şirketlerinin hisselerini bünyesinde barındıran Nasdaq Borsası'nda işlem göreceği söyleniyordu. Bu söylentiler boşa çıktı ve Nasdaq yerine New York Borsası'nda işlem göreceğinin açıklanması, Nasdaq Borsası'nı üzdü diyebiliriz. Ayrıca Alibaba, New York Borsası'nda işlem gören en büyük 3. teknoloji şirketi olacak.

Alibaba tarafından dün yapılan açıklamaya göre, borsada hisseler 'BABA' simgesiyle işlem görecek. Borsa işlem kodunun 'baba' olmasının nedeni yalnızca Alibaba markasını yansıtması değil. Çinliler için 8 rakamı uğurludur ve Çince'de 8 rakamı 'ba'dır. 8 rakamını uğurlu görmelerinin nedeni ise refah anlamına gelen 'fa' kelimesini andırması. Her ne kadar garip bir yaklaşım olsa bile Çinlilerin ne kadar gelenekçi olduğunu hepimiz biliyoruz.

Analist tahminlerine göre, % 12 oranında halka açık olması beklenen Alibaba, 168 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olacak. Ayrıca yalnızca International Business Machine ve Oracle şirketlerinin gerisinde kalacağı, bu nedenle de en büyük 3. teknoloji şirketi olacağı düşünüyor.

Alibaba ilk halka arzı ile ABD tarihinin en büyük halka arzını yapmaya hazırlanıyor. 20 milyar dolar gelir getirmesi beklenen Alibaba'nın, dünya çapında ne kadar büyük bir küresel ağa sahip olduğunu kanıtlıyor.

Övgülerin yanı sıra bu halka arz için eleştirilerinde olduğu görülüyor. Eleştirilen noktalar ise modelin şeffaf olmaması, masraflı bir yol olması ve ilk halka arzların büyük yatırımcılar ile bankalar için büyük bir güç kaynağı olması eleştiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder