3 Mayıs 2017 Çarşamba

Kefir Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Son yıllarda bir kefir furyasıdır gidiyor. Yoğurdu, ayranı hatta sütü bile geride bıraktı diyebiliriz. İnsanlar birbirine sürekli kefir tüketmelerini önerir hale geldi. Hatta evde yapılan kefirin daha sağlıklı olduğu yönünde birbirlerini sürekli teşvik etmeye başladı. Kefir marketlerden de temin ediliyor; ama kendi mayaladığınız çok daha sağlıklı oluyor.

Şimdi bu kadar anlatılan ve gençlik iksiri olarak görülen kefiri daha yakından tanıyalım.

Kefir Nedir?


Kefir, süt ürünü bir içecektir. Kıvamı için ayrandan koyu, yoğurttan daha akışkan diyebiliriz. Hafif ekşimsi bir tadı olan kefir, mayalama usulü ile elde edilir. Mayalama işlemi esnasında köpürdüğünü görebilirsiniz, bu olağan bir durumdur. Sakın bozulduğunu falan düşünmeyin.

Kefir aslında yüzyıllardır bilinen ve kullanılan bir üründür. Özellikle Orta Asya'da ve Kafkasya'da, insanlar sağlıklı olmalarını kefire bağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hücreleri yenileyen kefir, yaşlanmayı geciktiriyor. Bu özelliği ile de gençlik iksiri olarak tanınıyor.

Kefir ilk çıktığı zamanlarda sadece keçi sütünden yapılıyormuş. Dağlarda doğal bitkilerle otlanan keçilerin sütü en sağlıklı olarak nitelendiriliyormuş. Keçi sütünün mayalanması veya fermente edilmesi ile elde edilen kefir, daha sonraki yıllarda inek ve koyun sütünden de yapılmaya başlandı. Özellikle günümüzde keçi sütünün maliyetinin daha yüksek olması, insanları her türlü sütü kullanmaya mecbur kılmaktadır.

Kefiri marketlerden meyveli ve sade olarak bulabilirsiniz. Ama önerimiz evde kendi kefirinizi üretmenizdir. Bunun için de ya marketten kefir mayası satın alırsınız, ya da evde sürekli bir miktar maya bulundurursunuz. Bu sayede hiçbir zaman hazır maya almak zorunda kalmazsınız. Kefir yapılışını yoğurt gibi düşünün, mantık tamamen aynıdır.

Kefirin Faydaları Nelerdir?


Şimdi sizlere kefirin faydalarını anlatacağız fakat o kadar çok ki, saymakla bitmeyeceğinden eminiz. Kefirin bu faydalarını öğrendikten sonra sofralarınızdan eksik etmeyeceğinizin de teminatını verebiliriz.

  • Kefir dokuların ve hücrelerin sağlıklı işlemesini sağlar, bu şekilde vücut gelişiminde son derece faydalıdır. Özellikle büyüme çağında olan çocukların kemik gelişiminde, düzenli kefir tüketmenin büyük faydası bulunmaktadır. 
  • Kefirin en önemli özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan bir bünye bütün hastalıklarla mücadele edebilir. Aslında bu bile kefirin her derde deva olduğunun bir göstergesidir.
  • Kemik gelişimine faydalı olduğu için sağlıklı dişlere ulaşmayı sağlar, diş çürümesi gibi sorunları en aza indirir.
  • Kansızlığa iyi gelir, yıpranmış cilt veya kırılmış tırnaklar, düzenli kefir tüketildiğinde gözle görülür derecede yenilenmektedir.
  • Ergenlik döneminde boy uzaması için salınan hormonu artırır.
  • Vücudu dinlendirir ve rahatlatır.
  • Stresi engelleyen yiyecekler arasındadır.
  • Konsantrasyonu artırarak, okul çağındaki çocukların başarılı olmasına katkı sağlar. 
  • Kilo kontrolünü sağlar, bir nevi dengeleyici diyebiliriz. 
  • Hücreleri yeniler, yaşlanmayı geciktirir.
  • Vücuttaki su dengesini sağlar, cildi nemlendirir ve parlaklık verir.
  • Kolesterolü düzenler, damar sertliği ve kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görür. 
  • Kaslardaki rahatsızlıkları ve ağrıları giderir.
  • Vücuttaki yağların ve selülitin erimesini sağlar.
  • Üreme hormonları üzerinde etkilidir, cinsel gücü artırır.
  • Antioksidan etkilidir, her türlü kansere karşı korur.
  • Göz sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Kefirin Zararları Nelerdir?


Kefirin zararlarından veya yan etkilerinden söz etmek neredeyse imkansız. Çünkü bu kadar mucizevi bir içeceğin zararının olabileceğine hiç kimse inanmaz. Fakat her zaman dediğimiz gibi, her şeyin ideal dozunu bilmeli ve öyle tüketmeliyiz. Uzmanlar günde 1 su bardağı kefir tüketmenin yeterli olacağını söylüyor. Bundan fazlasında vücut farklı tepkiler verebilir. Ve eklemeden geçmeyelim, eğer alerjik bir sorununuz varsa, doktorunuza danışmadan içmemelisiniz.