30 Eylül 2014 Salı

Sollama Değil Sağlama Şeridi (!)

Sollama şeridinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Sollama şeridi denilmesinin amacı bu yolda dümdüz ilerleyebilirsiniz, hızlı gidiyorsanız bu şeridi sürekli kullanabilirsiniz demek değildir. Sollama şeridi kurallara uygun bir şekilde önünüzdeki aracı sollamak için kullandığınız bir şerittir. Bu şeridi sürekli olarak kullanamazsınız, sollama işleminiz bittikten sonra o şeridi boşaltmalısınız. Bunun bir trafik kuralı olduğunu biliyor musunuz?

Tatil dönüş yolunda yaşadığın ve rahatsız olduğum en büyük sorun, kesinlikle insanların birbirine karşı saygısının kalmadığını bir kere daha trafikte görmem oldu. Sollama şeridinin amacı dışında kullanılması, insanların sollama kavramını unutup kendine göre sağlama şeridini yarattıklarını görüyoruz.

Son zamanlarda trafikte yaşanan saygısızlıktan hanginiz şikayetçi değil? Peki, hanginiz gerçekten bu kurallara uyuyorsunuz ve trafikte olmanız gerektiği gibi yer alıyorsunuz? Trafikte sizin dışınızda insanlarında olduğunun ve uymanız gereken kuralların olduğunun farkında mısınız?

Son yıllarda hemen herkesin ağzında trafikte kimsenin kimseye saygısı kalmadığı dolanıp duruyor."30 senelik şoförüm böylesini görmedim" veya "Avrupa'ya gidip bir ders alsınlar!" Trafikte herkesin şikayet ettiği bir konu mutlaka vardır. Yaya kendine yol vermeyen, hızlı gidip üzerine kıran, yağmurlu havada su sıçratan araca kızar. Araç şoförü kendini sollayan, ondan hızlı giden, beklenmedik anda önüne kıran, zaten 10 saniyelik yeşil ışık yandığında hareket etmeyen, yol onunken geçmesine müsaade edilmemesine araca ve önüne sorumsuzca atlayan yayaya kızar.

Peki, sonuç ne? Herkesin birbirine bağırıp çağırdığı ama sonuç olarak hiçbir şeyin elde edilmediği bir trafik!

Trafikte, birileri kurallara uymayanlara birileri vurdumduymazlara, kimileri hızlı gidene, kimileri yavaş gidene kızar. Hey, bir dakika durun ve bekleyin! Ne oluyor bizlere? Trafik böyle bir şey olmamalı, sizce de öyle değil mi? Çıkılacağı zaman büyük stres, gerginlik, kavgalar, gürültüler yaşanan bir şey olmamalı!

Tüm bunların nedenini hiç düşündünüz mü peki?

Ben söyleyeyim, tüm bunların nedeni kimsenin kimseye tahammülünün kalmaması ve SAYGISIZLIK! Hepsi bundan ibaret. Tamamen birbirine düşmanmış gibi bakan insanlara dönüştük. Tanısak da, tanımasak da birbirimize düşman olduk ve bir kaşık suda boğacağız adeta. Nereye gitti insanların birbirine saygısı!

Trafik kuralları gerek yayalar gerekse taşıtlar tarafından hiçe sayılarak, her gün bir olay yaşanmasına neden olunuyor. Neden bu kurallara uymuyoruz peki? Benciliz çünkü yeter ki, biz yol alalım işimizi halledelim, gerisi ne yaparsa yapsın, hiç sorun değil. Peki, yaptığınız hata bir insanın canına mal oluyorsa, bu umurunuzda mı?

Sizin yaptığınız bir hata yüzünden hayatını kaybeden, ocağı sönen, sakat kalan bir insanın varlığına tahammül ederek, rahat bir yaşam sürmeye devam edebilecek misiniz? Cevabınız evet ise söylenecek fazla bir söz yok. Ama hayırsa neden kurallara uymuyorsunuz peki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder