25 Eylül 2014 Perşembe

Altın ve Doların Bitmeyen Rekabeti

Altın, yıllar boyunca taht kurduğu boğa piyasasından, Amerikan ekonomisinin iyileşme belirtileri göstermesi sonucu FED'in aldığı kararlar sonucunda ayrıldı. FED'in almış olduğu bu kararlar ekonominin iyileştiği ve bu yüzden her ay gerçekleştirilen 85 milyar dolarlık varlık alımlarına son vermesi yönündeydi. Bu kararlar da Amerikan dolarının güçlenmesine neden olurken, altının değer kaybetmesine neden oldu.

Altın, 2013 yılının Şubat ayından bu yana % 30'a yakın bir değer kaybı gösterdi. Altın ons fiyatı 1,800 dolar seviyelerinden 1,180 dolar seviyelerine kadar düştü. Bu değer kaybı sonucunda yatırımcılar altının artık güvenli liman olmadığını düşünerek altın yatırımı yapmaktan uzaklaşmaya başladı. Dolar ise tarihin en yüksek seviyelerinde gezmeye devam ediyor.

Günümüze geri dönecek olursak, altın fiyatları bugün 1,210 dolar seviyelerinde iken Dolar/TL kuru 2,2502 seviyelerinde. Bu tarihi seviyelerin nedeni de hala Amerikan Merkez Bankası'nın kararları ve iyileşen Amerikan ekonomisi. Dünyanın en güçlü ekonomisi olan Amerikan ekonomisi, altın başta olmak üzere birçok yatırım aracı üzerinde etkili oluyor.

Altın, ABD'de faizlerin yükseleceği beklentisinin doları tarihi rekor seviyelerine taşımasının ardından değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar, gelişen ekonominin FED'in önümüzdeki yıl politika faizlerini artıracağı spekülasyonlarını güçlendirmesi üzerine yükseliyor. Son 4 yılın zirvesine yerleşen Amerikan doları, 10 önemli para birimi karşısında güçlenmeye devam ediyor. Altın ise Londra piyasasında ABD ekonomisinin iyiye gittiğine ilişkin işaretlerin doları güçlendirmesi ve metale yönelik refah koruma talebini düşürmesinin etkisi ile son 8 ayın en düşük seviyesine indi.

Spot altın % 0,5 oranında düşüş ile ons başında 1,210.53 dolar seviyesine geriledi. 1,207.04 dolar seviyesi ile 2 Ocak'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerileyen altın, fiziki alımlarla dün bir miktar yükseldikten sonra bugün tekrardan yönünü aşağıya çevirdi.

Goldman Sachs emtia araştırma müdürü olan Jeffrey Currie, 2014 yılı sonunda altın fiyatları tahminlerini 1,050 dolar seviyesine kadar indirebileceklerini tekrar etti. Altında henüz en kötünün yaşanmadığına dikkat çeken Currie, yatırımcılara geçen yıl altın yatırımcılarına 'sat' uyarısında bulunmuştu. Ayrıca, "riskler önemli ölçüde aşağı yöne eğilim gösteriyor, desteğin büyük bölümü Ukrayna'daki siyasi belirsizlikten ve Orta Doğu'da meydana gelen gelişmelerden kaynaklanıyor," dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder