26 Haziran 2014 Perşembe

Bir Varmış Bir Yokmuş: Unutulan Araba Markaları

Bir dönem efsane olmuş araba markalarının bazılarını günümüzde aynı şekilde değerlendirmek pek mümkün değil. Bu nedenle de yazımın başlığını bir varmış bir yokmuş diye atmak istedim. Bir zamanların popüler markası olmuş ama şimdi kaybolmuş olmalarının nedeni ise çeşitli skandallar, krizler gibi olumsuz olaylar.

Ben aklıma gelen ve internet üzerinde araştırarak bulduğum bazı araba markalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ama elbette sizlerinde aklına gelecek markalar olacaktır ve burada paylaşırsanız sevinirim.

Hummer


İlk olarak o koca heybetli görüntüsüne rağmen artık kaybolmaya başlayan Hummer ile başlamak istiyorum. Hummer, General Motors tarafından üretilmiş ve 2000'li yılların en popüler araçlarından birisi olmuştur. Lüks olmasının yanı sıra o kocaman motoru ve heybetli görüntüsü ile birçok gönülde taht kurmuştur. Ama 2008 yılında küresel kriz döneminde tüketicilerin ilgisi yakıt tasarrufu yüksek olan araçlara kaydığı için Hummer popülerliğini kaybetmeye başladı. Daha sonra da şirket üretim yapmama kararı aldı.

Oldsmobile


Kaybolan bir diğer araba markası da Oldsmobile. ABD'li Oldsmobile çok tutulan ve en çok sevilen modellerden birisiydi. Olds Motor Vehicle Company adı altında 1887 yılında kurulan şirket, 1899 yılında devredildi ve Olds Motor Works adını aldı. 1901 yılında ilk Curved Dash Oldsmobile modeli tasarlandı ve 650 dolardan satıldı. Olds Motors Works şirketi 1904 yılında bu modelden 5000 adet satmaya başladı. 1908 yılında General Motors tarafından satın alınan şirketi 107 yıl boyunca üretim yapan şirket 2004 yılında üretimi durdurdu.

Saab


1947 yılında İsveç'te kurulan bir otomotiv şirketi olarak Saab, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 15 uçak mühendisinin tasarladığı 92001 adlı modele sahip ilk otomobilini üretti. Birçok yönden olumlu tepkiler alan ve dünyanın en sağlam, en güvenli otomobili unvanlarına sahip otomobiller üreten şirket, İsveç çeliğinin önemine de dikkat çekmiştir. Şirketin ticari araç markası olan Scania ile ayrılması sonrasında rekabet gücünü kaybetmesiyle, 2000 yılında General Motors tarafından satın alınmıştır. 2010 yılında Hollandalı spor araba üreticisi Spyker tarafından satın alınan şirket artık mazide kalmıştır.

Anadol


Türkiye'de seri üretilen ilk otomobil markası olan Anadol'da kaybolan markalardandır. Bilindiği gibi Devrim ilk Türk arabasıdır. Devrim arabasından öncede bazı otomobillerin üretilmesine rağmen Devrim ilk olmuştur. Anadol markası çıkarılmadan önce de Nobel isimli küçük bir araç üretilmiş ama kısa sürede üretimi durmuştur. Fiberglas, Bernar Nahum ve Rahmi Koç'un İzmir'de bir fuarda İsrail yapımı bir araçta görülmesi ile cesaret vermiş ve maliyetinde düşük olacağı mantığıyla fiberglas Anadol 19 Aralık 1966 yılında üretilmeye başlamıştır. 1966 yılından 1984 yılına kadar Anadol üretimi yapılmıştır ve 1984 yılında Anadol üretimi durdurularak, Ford Motor Company lisansıyla Ford Taunus üretimine geçilmiştir. Böyle Anadol markası da kaybolmuştur.

15 Mart 1971 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin bu haberini sizinle paylaşmak istiyorum:

Toros


Hala yürür olarak görsek de artık üretilmeyen ve yakın zamanda da kaybolacak olan markalardan birisi de, Renault Toros markası. Türkiye'ye Oyak işbirliği ile Fransa'dan 1971 yılında gelen Renault 12 modelinin üretimi 1980 yılında durdurulduktan sonra Toros markası üretilmeye başlamıştır. R12 modelinin geliştirilmiş ve modernleşmiş görünümü olarak sayılan Toros markası, 1989 yılına kadar tasarlanmıştır. 2000 yılından sonra Toros'ların üretiminin durdurulma nedeni ise Avrupa Birliği'nin Euro Normlarına uygun olmamasıdır.

21 Şubat 1989 Sabah Gazetesi haberine bir göz atın:


Daha kaybolan birçok araba marka ve modeli olduğunu düşünüyorum. Aklıma gelen model var markalar bunlar. Gelişen teknoloji, tüketicilerin beklentileri ve yaşam standartlarına göre değişen otomotiv sektöründe gelecek yıllarda daha birçok modelin tedavülden kalkacağına inanıyorum. Aynı zamanda artan rekabet koşulları, pazar payı gibi nedenler bazı markaların da sonunu getireceğe benziyor. Mitsubishi, Suzuki ve Volvo'nun düşen pazar payları nedeniyle devredilecekleri konuşuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder