13 Haziran 2014 Cuma

Beyni Genç Tutmanın Sırrı: Dil Öğrenmek!

Ana diliniz dışında birkaç tane dil daha bilmenizin ne kadar faydalı olduğunu söylemeye artık gerek yok. Bu nedenle de pek fazla bilinmeyen diğer bir faydasından bahsetmek istiyorum. Öğrenilen yabancı dillerin beyni genç tuttuğu üzerine birçok araştırma var. Yabancı dil öğrenmenin beyin yaşlanmasını yavaşlattığı birçok kişi tarafından kabul ediliyor.

Beynin genç tutulması üzerine yapılan son araştırmalardan birisi de, Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma. Araştırma sonuçları "Annals of Neurology" dergisinde yayınlanmış ve 262 kişinin 11 yaşında yapılan test sonuçları üzerinden yola çıkılmış ve 70 yaşına gelen bu kişilere aynı testler tekrar uygulanmış. 2008 – 2010 yılları arasında yapılan bu araştırmadaki kişilerin hepsinin İngilizce bildikleri ve bunun yanı sıra en az bir dili daha tam olarak kullanabilen kişilere bu testte yer verilmiş.

Bilişsel yetileri test edilen bu kişilerin 195 tanesinin ikinci dili 18 yaşından önce, 65 tanesinin de 18 yaşından sonra öğrendikleri biliniyor. Testin sonuçlarına göre ise iki veya daha fazla dili konuşabilen kişilerin, beklenenden daha güçlü zekaya ve okuma yeteneğine sahip oldukları ortaya çıkmış. Aynı zamanda beklenmeye şekilde, 18 yaşından sonra dil öğrenen kişilerin daha olumlu etkiler gösterdiği ortaya çıkmış.

Araştırmadan sorumlu doktor, iki veya daha fazla dil bilen kişilerin dikkat, odaklanma gibi yetilerin kaybedilmesini önlediğini belirtiyor ve çift dilliliğin yetişkinlikte öğrenilmiş olsa bile beynin genç kalmasına faydalı olduğunu söylüyor.

Bu araştırma gösteriyor ki, "benden geçti artık" diyerek kaçtığımız konuların aslında sizden henüz geçmediğini beyinsel olarak kanıtlıyor. İnsan her yaşta öğrenme kapasitesine sahiptir ve beyninizin dinamik olmasını istiyorsanız, bunu kabul etmeniz gerekir. Sürekli okuyan, yeni bilgilere araştıran kişilerin hafıza kaybı yaşamadıkları da bir gerçek. Tabiri caizse beyninizi kullandığınız sürece genç bir zekaya sahip olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder